Kirjoittaja

tiistai 3. tammikuuta 2017

Vaatetusompelija insinöörin jalanjäljissä?

Kun aloitin vaatetusalan opinnot, enpä olisi ikinä osannut kuvitellakaan, millaisia insinöörin, MacGyverin ja matemaatikon taitoja tulisin vielä tarvitsemaan.

No ei nyt ihan sentään. Mutta pakko on kuitenkin myöntää, että ennakko-odotukseni peruskaavojen piirtämisen helppoudesta (tai vaikeudesta) eivät ihan kohdanneet todellisuuden kanssa.

"Pahaa" aavistamaton puvun peruskaavan piirtäjä työnsä touhussa. Kyllä se hymy tästä vielä hyytyy.  
Ennen opintojen alkua olin etukäteen kuvitellut mielessäni, että kaavoja piirretään näppärästi valmiiden koululta löytyvien pahvikaavojen avulla, joita nyt vain tarpeen tullen kätevästi vähän fiksaillaan tilanteen mukaan.

No ei se ihan noin helposti tapahtunutkaan.

Tarvitaan mittataulukoita, kaavalaskuja ja piirto-ohjeita. Kärsivällisyyttä, tarkkuutta ja hyviä hermoja. Vähän matematiikan taitoja sekä loogista päättely- ja hahmottamiskykyä.

Mallikuvioita hameen peruskaavaa varten. Tässä vaiheessa vaikutti vielä iisiltä. 

Hameen peruskaavasta selvisin melko kunnialla, mutta housujen kaava tuotti jo enemmän haastetta. Ja varsinkin puvun peruskaavassa riitti sen verran monimutkaisempia ohjeita, että hikeä alkoi jo pukata otsalle.

Haasteita tuotti erityisesti seuraava kohta ohjeesta:

”Sijoita vyotärön korkeuden mittalukema mittanauhassa vyotäissviivan ja em. tukiviivan leikkauspisteeseen kuvan osoittamalla tavalla. Seuraa tukiviivaa ja merkitse rinnan korkein kohta (RK). Pidä RK paikoillaan ja anna mittanauhan leikata pääntien leveysviiva takakappaleen pääntienkaaren pituuslukeman kohdalla, jolloin ulkopuolelle jää takakappaleen päätienkaaren pituus. Merkitse piste.”

Siis anteeksi mitä? What would MacGyver do?

Vaikka pitkäjänteisyyteeni ompeluhommissa on mielestäni ihan kohtalainen, alkoi kaavoitusharjoituksissa varapäreelle olla tarvetta.

("Puvun peruskaava" ei muuten tarkoita bleiserin tai vastaavan kaavaa. Sen sijaan se tarkoittaa kaavaa, jossa puseron ja hameen peruskaavat yhdistyvät toisiinsa kotelomekon tyyppisesti.)



Ensimmäinen housujen peruskaavaharjoitukseni (johon on myös näköjään lipsahtanut pieni virhe) piirrettynä koossa 1:4. 
Kaavalaskuja tehdessä sain myös huomata, että matematiikan taitoni olivat päässeet ruostumaan kuin vanhan puuoven saranat. Vaikka eiväthän ne laskut edes mitään vaikeita olleet, ihan peruskoulukamaa.

Pähkäilin kerrankin koulussa tovin erästä meille annettua kaavalaskua. Yhtälöiden tekniikat eivät olleet enää kovin tuoreessa muistissa, joten en ajatellut sillä olevan väliä, mikäli ottaisin laskutoimituksesta sulut pois.

No sehän oli tietenkin virhe. Ja siinäpä minä sitten hämmästelin, että miten ihmeessä on mahdollista saada yhtälöstä 48-19+11 vastaukseksi 18?

Mutta ai niin ne sulut! Niillä oli sittenkin väliä!

Oikea tulos tuli tietenkin kaavalla 48-(19+11)=18. Pieni nolostunut puna nousi poskilleni. Just joo.

Keskeneräinen kaavalaskelma (ei itselle).  Ei ole vaikeaa, oikeasti. Mut kun humanisti tykkää kirjaimista, ei numeroista. 

Tuntui ihan käsittämättömältä ajatukselta, että olen muka joskus a) käynyt lukion pitkän matematiikan, b) saanut siitä arvosanaksi peräti kasin. Lisäksi c) sain oppimisvalmiuskartoituksessa (opintojen alussa) matematiikan osiosta kahta pistettä vaille täydet pisteet (taisi olla 38/40) siitä huolimatta, että en enää edes meinannut muistaa, miten päin jakokulmaa käytetään.

No alkukankeudesta huolimatta peruskaavojen piirtäminen alkoi harjoitusten myötä pikkuhiljaa onnistua. Eikä se nyt oikeasti niin ydinfysiikkaa kuitenkaan ole, kuin olen antanut yllä ymmärtää. Pitäähän noitä pieniä töppäilyjä vähän "dramatisoida”. ;)

Ja koska tämä blogi kertoo uusien asioiden oppimisesta, kuuluu oppimisprosessissa tietenkin välillä vähän mokaillakin. Kantapään kauttahan yleensä oppii parhaiten!

MacGyveriin vielä palatakseni - hänellekin voisi löytyä ompelijan työpakista muutama hyödyllinen työväline tv-sarjasta tutun, kaikki ongelmat ratkaisevan klemmarin oheen.

Lankojen pujoittamiseen tarkoitetut pitkät pinsetit - niillä voisi sorkkia lukkoja auki. Ompelukoneen magneettiohjain - sitä voisi käyttää varmaan joissakin sähkökytkyissä apuna. Ja tietenkin kangasliitu, jolla voisi kirjoittaa vaikkapa salaviestejä seinään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti