Kirjoittaja

sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Saumaton suunnittelu ja toteutus? Not (yet)

Viime syksy kului koulussa aika pitkälti mm. kaavoitusharjoitusten parissa, mutta oli meillä yksi ompelutyökin. Saimme tehtäväksemme suunnitella ja ommella yksinkertaisen jerseymekon joustavasta materiaalista. Lopputuotoksen omasta työstäni näette alla olevasta kuvasta.

Tammikuisena sunnuntaina lämpötilat olivat plussalla, joten kuvaushetken tarkenin ilman takkiakin. Kuva: Satu Hotakainen 
Kuten aiemmassa blogissani mainitsinkin, idea vaatteesta jalostuu moneen otteeseen ennen kuin tuote on valmis. Alussa on mielessä melko selkeä visio vaatten muodosta ja mallista. Väristä ja tyylistä, materiaalista ja yksityiskohdista. Mutta ainakin joistakin suunnitelmista on oltava (lähes aina) valmis joustamaan.

Ensimmäinen, ehkä tyypillisin haaste on se, että en löydä kangaskaupasta juuri sellaista kangasta, kun olen ajatellut. Siitä huolimatta, että mielestäni olisi kyse ihan "tavallisesta" kankaasta.

Joudun usein tekemään kompromisseja kankaan värin tai kuvioiden suhteen, tai tekemään tuotteen erityyppisestä kangaslaadusta, kun olisin halunnut. Kirkkaan turkoosin hamekankaan tilalle tuleekin (omasta mielestäni aivan liian) pliisu vaaleansininen, tai kesähameeseen suunniteltu rennonjoustava kangas vaihtuukin paksummaksi ja jäykemmäksi materiaaliksi. Joskus into ompeluun saattaa lopahtaa tässä vaiheessa.

Jerseymekkoja varten koululle tilattiin mekkokankaita Saksasta ja itse tykästyin tähän marjapuuron/harmaan väriseen pehmeään ja lämpimään materiaaliin. Kangas on melko paksua neulosta ja materiaali sisältää 52% viskoosia, 45% polyesteriä ja 3% elastaania.

Kangas on hieman joustavaa ja melko paksua, ja sen toinen puoli on musta. 

Myös kaavoittamisessa ja ompelussa tarvitaan kykyä näkökulman vaihdokseen. Opintojen aloittamisen jälkeen olen oppinut mm. tarkastelemaan paremmin materiaaleja sekä pohtimaan, miten ne toimivat erilaisissa vaatteissa. Olennaista on miettiä sekä kankaan kestävyyttä, hengittävyyttä ja kuviointia sekä muita ominaisuuksia, kuten esimerkiksi sitä, edellyttääkö kangas vaatteen vuoritusta.

Seuraavaksi esittelen ajatuksia, joiden kautta olen päätynyt lopulliseen jerseymekkomalliini. Alla olevat kuvat selittävät vaiheita siitä, kuinka ajatus mekosta on jalostunut työskentelyn myötä.

Kuva 1: alkuperäinen, ensimmäinen luonnoskuva mekosta. Kuva 2: "proto" koossa 1:2 . Kuva 3: toinen luonnoskuva mekosta. 
Alkuperäiseen ideaan tehdyt uutokset koskevat erityisesti mekon leikkauksia sekä mekon mustasta kankaasta tehtäviä osia.

Mekon yläosan ns. "prinsessaleikkaukset" (eli kainalon kohdalta, rinnan yli kulkevat saumat) oli järkevämpää tehdä alahelmaan saakka sen sijaan, että saumat olisivat päättyneet vyötärölle. Syynä oli kankaan neuloskuvio, joka sisältää harmaita, vaakasuoria viivoja.

Mikäli helman leveneminen olisi tehty ainoastaan sivusaumoista, olisi kankaan kuvio saattanut näyttää hieman levottomalta lopullisessa vaatteessa. Tällöin nimittäin kankaan vaakasuorat linjat eivät välttämättä olisi enää oleet kovin yhtänäisessä linjassa vaan viivat olisivat edenneet sivujen kohdalta jonkinlaisessa kulmassa kohti mekon keskikohtaa. (Prinsessaleikkausten avulla helman leveneminen sijoittui tasaisesti useaan eri saumaan helmassa.)

Kun ompelin 1:2 koossa mekosta "proton", huomasin, että eri väriset hihat loivat "baseball-takin" tyyppisen vaikutelman - mitä en tietenkään halunnut. Päätin, että yksityiskohdiksi mekossa riittäisi pääntiellä sekä taskujen ja hihansuissa olevat mustat kaitaleet.

Kuvassa kolme on jo melko lopullinen kuva mekosta. Ainoastaan taskut jätin pois, sillä yksityskohtia oli jo riittävästi.

Mekon valmistumisesta on jo melkein pari kuukautta aikaa, mutta kuvien ottaminen jäi aika myöhäiselle. Mutta tänään, kun pakkasasteet olivat kääntyneet plussan puolelle, lähdin ystäväni Satun kanssa kahvittelemaan Vuosaaren Aurinkolahteen, ja samalla Satu nappasi muutamia kuvia uudesta mekostani.
Nättinä talvipäivänä moni muukin oli lähtenyt ulkoilemaan Vuosaaressa. Kuva: Satu Hotakainen 

Jokainen ompelutyö, ainakin näin aloittelijalle, on oppimiskokemus, josta saa vinkkejä seuraaviin töihin. Tästä mekosta mieleeni jäi mm. se, että jatkossa aion kiinnittää entistä tarkemmin huomiota kankaan kuviointiin sekä pohdin, miten se vaikuttaa vaatteen kaavoittamiseen.

Pitihän sitä mekko kokeilla myös asusteiden (hatun ja huivin) kera. Kuva: Satu Hotakainen 

Ennen opintojen aloittamista sain oppia aika monia ompeluun liittyviä asioita kantapään kautta, koska en osannut huomioida näitä asioita jo vaatteen suunnitteluvaiheessa tai vaikkapa materiaalivalinnassa. Aikamonenlaisia haasteellisia tilanteita olen joutunut itsekseni pohtimaan ja välillä on tullut mentyä sieltä, mistä aita on matala. "Ei kai näillä sisäsaumoilla ole mitään väliä, kun ei niitä kukaan kuitenkaan näe?" No tuo aiempi "äkkiä ja kiireellä" -asenne on ainakin häipynyt opiskelujen myötä!  

Monikäyttöinen jerseymekko sopii niin työhön kuin vapaa-ajallekin. Kuva: Satu Hotakainen 
Opiskelun kautta olen jo nyt huomannut sen, että esimerkiksi työjärjestyksellä on suuri merkitys sen suhteen, kuinka nopeasti vaate valmistuu ja kuinka siisti lopputuote lopulta syntyy. Lisäksi onhan se myös helpompaa, mikäli oikean työjärjestyksen vuoksi välttää useita ongelmatilanteita, jotka muuten tulisivat eteen. 

Tällä kaavalla voisi tehdä vaikkapa toisenkin vastaavan mekon, mutta eri kankaasta. Kuva: Satu Hotakainen

Kevään aikana koulussa on luvassa monenlaisia ompeluharjoituksia, joten nyt pääsee sitten oppimaan monenlaisten tuotteiden valmistamisen saloja. Työn alla meillä on mm. oma pieni vaatemallisto. Siitäpä lisää sitten seuraavissa blogeissa! 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti